Followers

Monday, October 3, 2011

Bertemu Pensyarah Melayu Oxford

Alhamdulillah, tergerak gak diri nk update BOX lepas sebulan tak update.. susah btul nak update kalo asyik kulu-kilir (ke hulu ke hilir)...


Nak diceritekan pengalaman yang tak leh dilupekan gak la.. aritu g UK dgn mcm2 reasons ..and 1of it is to meet some1, dia ialah Dr Muhammad Afifi al-Akiti..


*Sikit pengenalan utk sape yang kurang mengenali  Dr Muhammad Afifi al-Akiti (LINK)


Asalnye niat nak ke oxford then melalui student malaysia yg kenal dia, mungkin2 dapat jumpe dgn dia. walaupon dipikirkan kemungkinan susah nak jumpe die kalo pegi ke oxford.. yela, seorang pensyarah yang mengajar pengajian Islam kat Oxford, konfemla bz memanjang..

Tapi atas bbrape hal, i have to go back to egypt, dan xsempat nak pegi ke Oxford to meet my friend there and to meet him... agak disappointed jugakla..yela,bile je lagi nak g UK~

So night before fly balik ke egypt, dgn mmber2 sane,kteorg pon mencari port mengisi perut (xmasak sebab umah diorg baru pindah)... dan sbb kan ade salah dari kteorg nak bona (sangat) makan makanan malaysia, kteorg pon gerak la ke kantin Malaysia Hall...

Bile sampai je, tanpa disangka, Dr Muhammad Afifi al-Akiti ade tgh makan kat MSD jugak dan meja yang kosong plak betul2 sebelah dia... mule2segan nak tegur, yela, mane tau kot2salah org (yela org kan ade yg muka lebih kurang.hihi) tapi nasib baik die yg tegur kteorg dlu.. dan mase tu dapat la berborak ngan bergambar ngn dia... dan dari yg die cerite, kalo macam rancangan awal (g oxford baru jumpe die) mungkin skali aku xdapat jmpe die.. sebab die ade cerite die dapat banyak jemputan seluruh dunia..baru2ni pon die baru blk dari Jepun .. memang rezekila dapat jumpe dia


Dari segi personaliti yang nampak kat dia mase dapat bertegur sapa ngn dia, dari cara die , memperlihatkan personaliti die yg baik, peramah dan penuh sopan.. cakap dia pon lembut je pastu slalu senyum.. imej die mmg baik sangatla...

Kat oxford, takde pon pelajar malaysia yang study pengajian Islam.. antara sebabnye mungkin sebab susah nak dapat blaja sane... bukan takde student melayu blaja kat Oxford, bukan student Malaysiala, tapi student Brunei.. (berdasarkan ape yg Dr Afifi critela)

Papepon walaupon takde plaja malaysia yang blaja pengajian Islam kat Oxford, kite tetap boleh berbangga sebab ramai student kite yang study kat al-Azhar, dan al-Azhar jugak merupakan uni yang menjadi tumpuan utama untuk student blaja segala ilmu dalam Islamic Study baik dalam kos ape skalipon..

Tapi dalam mase yang same, saye nak menggalakkanla, supaya kite sume berusaha untuk capai ilmu, baik kat mane pon..dan tak salah untuk seseorang tu kalo die bercita2 untuk sambung Islamic Study kat Oxford sebab Ilmu boleh dikutip dari mane2 walaupon di tempat atau dari org yg bukan muslim.. nak dapat kan ilmu takde batas, asalkan dengan cara yg baik dan ilmu yang baik Laughing

6 comments:

aidil razahli said...

Allah...Allah...Allah

Syan_Neesa said...

best nya!!beruntung dpt jumpa dia~..pegi UK nmpk..mesT ada ole2 ni kan..haha =p

FirdausRock said...

syan_neesa..xde beli ole2pon.hehe.. :P

Miss Nadya said...

Alhamdulillah..selamat pergi dan balik..:)

new entry ::

1. Blog Pilihan Hari Ini ツ
2. BE melekat lagi ツ
3. Tips untuk dapatkan BE ツ

NuReLLe said...

wahh..penah tgok kat BU pasal lecturer ni..:)

Nurul Ashikin bt Azizan said...

orang klate tue..proud to be kelantanese..yihu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...