Followers

Monday, August 15, 2011

Camne puasa kat mesir, best x?

Ramadhan di mesir, terasa ramadhannya
Ramadhan di malaysia, terasa syawalnya
Orang slalu tanye : "bro, amacam pose kat mesir?" "rock, puase kat mesir bestx?"
Rasenye, kate2kat atas tu, jawapan dgn ayat atas skali tula yg selayaknye..walaupon hakikatnye aku slame ni jawab lain.hahaha..

Tula beza nye kalo org tanye camne puasa kat mesir...hehe..sini org2nye semangat betul bile ramadhan..nampak lainnye..

Yela, tak dinafikan, yang orang nak tau:

  • beza rase bile ramadhan jauh dgn keluarge
  • makanan mase buke camne
  • paling utama, puasa yang disertakan kepanasan cuace kat mesir

Ye..puasa dalam mase yg same cuace panas memuncak seperti mencairkan jisim2tubuh dan membakar diri umpama diatas bara api, mmg takleh tahan r (tapi kene tahan gk.hehe)..tapi kalo nak dibandingkan dgn berpuasa dgn sekeliling kita ade makanan yg enak2,sedap mensodapkan, tu lagi besar dugaan die.hahaha
Snanye topik nye,bukanla puase tu,tapi camne ramadhan tu sebenarnye..tolx?hehe
So,kite tgk ape yg ade mase ramadhan..kalo kat mesir, kite boleh tgk bile ramadhan :
  • solat diorg..sblm ni kat masjid biase ramai dah,bile ramadhan,lagi ramai..bukan waktu isya je..tapi tiap waktu..

  • pastu tgk kat mane2, insyaallah ,mesti nampak orang tengah bace quran, xkirela org tu tgh kat kedai ke, lepak2ke..  paling kurangpon, diorg tgh dgr mp3/rakaman quran
  • ade tradisi maidaturrahman yg khabarnye dimulekan oleh sheikh hasan albanna.. maidaturrahman ni ialah berbuka puase secare percuma kat masjid,kalo kene ngn tempat,dapat makanan best2, contohnye 1set makanan berserta air dan desert yg sedap..fuh,berbaloi.hehe
  • Dan utamanye, tarawih diorg makin lame makin semangat, bile hujung2ramadhan,terutama mase malam 27, memang ramai sgt2org kat masjid..bukan je stay mase tarawih, ade yg stay qiam kat masjid skali.. *xtau camne dasyatnye diorg mase ramadhan? insyaallah, t akan cube cari ape2sumber digital..ingat2kanla eh..
  Dan suasana ni,sedikit sebanyak, ade jugak bagi effect kat student2 luar terutama malaysia, ade bertambah rajin sembahyang, rajin bace quran..dan kelas2 ilmu pon ade utk mengisi mase ramadhan ni..

 Surely, ni satu suasana yang amat lain r kalo nak dibandingkan kalo kat malaysia..coz kalo kat msia biase bile ramadhan, antara bende2yg kite nampak utamanye
  • bazar ramadhan..wajib r kan?hehe
  • alhamdulillah,kat surau ngn masjidpon ade buka pose free..hehe
  • pastu pikir baju raye..slalunye sebelum ramadhan dah start pikir pasal baju raye, xramai2yg pikir atau prepare utk ramadhan
  • pastu Sale! ...hehe..tu kire standart r, kire tmasuk baju raye r..
  • tarawih org kite bersemangat kan? mase awal2la kebanyakkannye~
  • ade barang naik harga! hahaha
  Bab bazar ngn sale tu, bukanla tak elok, bende tu pon membuatkan orang bukan Islam pon hepi..hehe.. sbb bazar banyak jenis makanan ade, pastu sale,baju murah2..yela, bab makan dan berpakaian, org bukan islam pon makan ngn pakai baju gk.. tapi tula masalah nye,kadang2 kite terover sikit ke bab2 camtu mase ramadhan..

  Tapi tak dinafikan, kat dua2pihak, i mean kat mesir atau kat msia, ade kekurangan nye..yela, kat msia, kite leh nampak r, bile ramadhan, orang tak sembahyang pon puasa, walaupon hakikatnye, sembahyang tu lagi wajib dari puasa..tapi, didoakan, dah puasa tu, ada la kesedaran sikit..dan chanel2atau crite2yg berfaedah lebih banyak r kuar kat tv...

  Untuk kawan2, nasihat2la ye kawan2kite yg tak sembahyang tu, tapi kalo segan nk nasihat, cakap je JOM SEMBAHYANG.. takpon gtau la nk g sembahyang, dgn niat, semoge die ade kesedaran satu hari t..insyaallah, akan datang hidayahnye nanti..

  Papepon..harap kite bersame2la dapat ubah suasana, paling kurang pon ubah la diri sikit kalo rase2 ade kurang..yela, stiap kate2baik yg kite keluarkan,bukan je untuk orang lain, tapi untuk diri kita jugak..walaupon mungkin xberubah mane, tapi yela, its better than nothing..

  So apepon, kalo seseorang tu berkate sesuatu yang mungkin kite rase die pon same je, jangan terus maki hamun xtentu pasal, ambik je yang baiknye, tapi kalo rase kurang senang gak, tegur org tu dgn care baik dan tak memalukan, supaye die pon sedar die ade bende yg same die patut betulkn..

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬۞▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
gmbr bunge tu sekadar hiasan je k.hehe..gmbr tu diambik mase pegi kat umah NAZA kat bukit tungku KL..memang gedabak gile pasu bunge tu, kat tgh2 dalam umah die.. nk komen pasal die? xyah crite r..gedabak dan cantik gilo..tapi kat taman tu, umah die tu xdela besar atau hebat mane sbb ade umah lain lagi besar lagi hebat dari umah die.hehe.. (sekadar crite tambahan je)

5 comments:

لين Si Pipi Merah said...

good sharing... syukran jiddan.. :)

Sha-na.Szied said...

firdaus...sedih tengok kawan2 yang x nak g surau sembahyangg..oh antinya sayaaaaaaa!!
bila malam stay sampai subuh.. x sahur.. masuk subuh tudr sampai tengah harii..

ya Allah.. nape lah diorang ni........

Cik Mimie said...

orang kalau memang tak di biasekan suruh semayang, memang liat sikit bila nk buat
nak kata ibu n ayah x ajar, rasenya dyorg kebnyakan da ajar
so, dri sndri jgaklah yg kne ade ksdaran utk smbhyg ni

Raja Ellysya Noor said...

yg xnk smyang tu kasi rotan sket.haha

sobri yaacob said...

byak perbezaan :)
sana dan sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...