Followers

Monday, August 8, 2011

semangat sikit wei!

semangat! semangat! semangat ramadhan...

harap2nye camtula..alhamdulillah hampir kita melepasi fasa pertama bulan ramadhan..yg diawalnya rahmah, pertengahan nye keampunan, dan akhirnya dijauhkan dari api neraka (ade byk pendapat psl kate2ni)..ape2pon..skg ramadhan, so walau apepon alasan, tetap bulannye dipenuhi dgn kebaikan.. (haa,dh mcm ustaz lak aku tbe2bersyarah)

soalan : amacam ramadhan anda?

Dgn ayat bakunye, "bagaimanakah ramadhan anda?" ..
ade sesape yang rasa
dari hari ke hari,ade pertambahan atau kemantainan dalam berbuat kebaikan atau meninggalkn kejahatan dlm bulan ramadhan ni? ..ke rase2 lagi same je mcm bulan sebelom, cume beza, bile masuk waktu magrib, perut lagi kembong..hehe..

Rugi2, sungguh la rugi kalo kite xdapat menggolongkan diri kite dalam golong first tu, tapi lagi rugi
kalo seseorang tu tak berusaha untuk golongkan diri dalam golongan yg 1st tu..

Ade antara kite cube berusaha dalam ramadhan ni :
  • elak atau sekurang2nye mengurangkan online2 tak tentu pasal, antaranye atau utamanye dekat FACEBOOK.. (terutama dlm menstalk2org)
  • elak atau mengurangkan bermarathon video, movie dan drama.. (terutama mase pagi berpuasa)
  • memperbanyakkan buat amal dan ibadah, mcam smyg malam (qiam) dan bace quran
 tulah antara2 pekerjaan utk kebaikan dalam ramadhan nila..bagus2,untung2 orang2yg wat cmtu..ade antara mmbr2kat sni, dah nak 2kali khatam quran dah.. masyallah, semoge mereka diberkati dan kite bersama mndapat kebaikan dan tempiasnye..semoge kitepon dapat jadi macam dan semoge lebih baik dari die..amin


tapikan.. tak dilupekan jugak yang masa ramadhan ni :
  • tido lepas subuhnye lagi banyak dari sebelumnya~ (dahla cuti, kene pulak time malam borak2sampai sahur , tunggu subuh lagi)
  • mengisi dan membesarkan tong perutnya~ (walaupon waktu paginye dah dikuruskan sekejap.hehe)
memangla tido orang puasa tu ibadah, tapi tido lepas subuh, lepas tetap tak elok.. (ade yg cakap "nak wat camne, xleh nak elak") <-sape ade cakap cmtu dalam ati, baik ngaku.hehe

3ala kulli hal = watever = papepon, jangan kite lupe, skg ni ramadhan, bulan penuh kebaikan, mase ramadhan nila kite nk usaha buat baik lagi banyak, mase ramadhan ni la kite nak usaha tinggalkan ape2 yg buruk (jangan ingat nk buat baik je, tapi amalan buruk mantain.hehe)

statement : penah dengar tak orang cakap camni - ala, berubah mase ramadhan je~~

sungguhpon kemungkinan kite cume berubah waktu ramadhan, mungkin je baru, tapi diharapkan semoge perubahan yg baik kekal atau sekurang2nye jadi titik tolak utk mase lepas ni..sebab yang memberi hidayah tu Allah, so usaha tu satu cara untuk dapatkan hidayah Allah tu. kan camtu lebih diberkatiLaughing

jadi semangatlah! , berusahalah! kite dalam bulan ramadhan ni, tak dapat banyak? cube je sebanyak mane.. berusaha tu lebih elok dari dibiarkan je camtu.. (faham kan?harap faham)Smile

 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬۞▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

ampun maaf sebab tak update konsisten dlm beberape ketika ni,patut hari jumaat ngn isnin update ,tapi xupdate.. (ingat ade orang kesah ke?haha)<- sape ade cakap cmtu?hehe

1 comment:

nia thania said...

terbaiikkk>>>>!!! selubung lak tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...