Followers

Monday, August 22, 2011

Lelaki tak pandai masak?


 "lelaki mane reti masak"
woi, butthurt sungguh ayat itu.. ayat tu skg kite boleh amek kirekn sebagai fakta yang kurang tepat...hehe..yela zaman skg ni kite boleh nampak buktinye :
  • mase kenduri kendara, sape agaknye yg slalu kite nampak memasak? bro2 dan pakcik2kan? ke korang nampak pakcik2 mase kenduri ramai2duduk potong bawang?hahaha
  • chef2kat dunia ni,terutama yg terkenal,ramainye lelaki..kat rancangan2memasak antarabangsa pon kite leh nampak kan? mcm salah satu pogram masak yg aku ske, "naked chef" ,simple dan sedap
  • kat restaurant2pon,banyak tukang masaknye lelaki kn? jugak di kfc.hehe..serta di kedai2di jalanan dan kedai2mamak..mamak tu laki kan?hahaha
walaupon bukti nye mungkin xcukup kukuh,tapi kire cukupla gak utk kite tau laki2,bukan xreti masak..hehe...


   Point crite snannye, Ramadhan ni bertambah tekun plak den nak memasak dan cube membuat makanan yg slame ni xpenah2la rajin nak try buat.hehe..tapi majoritynye makanan yg dibuat,lebih berasaskan tepung.. sebab kat sini mane nak cekau kueh2raye xpon makanan2 msia macam pau dan roti canai..

  Antara sebab lainnye jugak ialah,mama ku telah meletakkan banyak gile baking soda kan dalam kargo barang mase nak balik ke sini lepas demo aritu.hehe.. (baru check kat kedai aritu,ade je jual baking soda kat sini,hehe,ingatkan takde.hehe)..takpelakan, maybe bile guna baking soda msia,barula ade terase malaysia sikit.hehe..

1st try buat pau,intinye sambal...sungguh tak mengecewai diri ini.hahaha..sedap gak..kawan2pon kate ok..then sukela rasenye nak membuat pau lagi..yela,nak buatnye pon bukan susah..so far,inti2 yg dah dibuat ialah inti halawa (manisan arab), coklat dan sambal..1st time buat,take time la,then sekarang, sejam pon leh siap (xtemasuk mase bia tepung die naik)..tapi tak sumenye jadi..ade beberape pau yg dibuat telah meletup! hahaha...dan mengeluarkan isi coklatnye yg cair.. nampak mcm pau,tapi tengah2die macam apam yang pecah,pastu ade inti coklat kat tengah2macam gunung berapi.nice.hahaha

then
i cube buat other stuff yg boleh dimakan..seriusly,tak tau ape namenye bende ni.hahaha.. macam swiss roll..tp ni kukus.. pastu disirami dengan limpahan coklat dan berenanglah ia didalam kelazatan.hehe..sape tau name bende ni,tolong gtau..hehe..layer yg coklat tu berperisa coklat, layer yg putih rase biase je,mcm pau..

then, 1st time try buat roti canai..pergh, hancus! hahaha... tak de rupe roti canai lansung, nak kate rupe macam lempengpon x.rase die? lempeng keras.hahaha..tapi, inilah pengajarannye,
buat sesuatu, mesti ade tokguru
so telah diimport seorang sifu adunan tepong ,sifu Apeng, dan sifu dalam bab2tebar menebar dan berpengalaman dgn roti canai, sifu Atoi.. selepas disanatkan teknik2menebar dan si taburi beberape nasihat pujangga..baru lah agak berhasil roti canaiku..adela rupe dan rase roti canai.hehe..still in training..

Pada pendapat saye lakan, lelaki zaman sekarang ni, ade 2 pilihan:
  1. Belajar masak, bukan masakan yg simple2 je k
  2. Mempunyai kemampuan nak membeli masakan, bukan mampu beli magee je
   Tu je.. ini dikirekan faktor selepas kawen t, yela walaupon dapat isteri kaye atau pandai masak, lelaki mesti ade either 1 dari ciri2tu.. tak boleh takde..
  Silap2kene bini tak reti masak, pastu lakinye plak takde banyak duit,parah r..nauzubillah (pompuan,blaja masak tu lagi wajib ke,tapi bukan wajib syari'e la.hehe)
  Dan orang lelaki yang sungguh saye kagum, my Abah, die mampu membeli makanan,baik mahal,baik murah, dan die power dalam masak memasak ni..

Ni bukan post sexism k.hehe..pompuanpon pandai masak gak..tapi ramai gak yg tak berape pandai masak skg.. papepon, orang laki kene tau, kalo dah kacak,duit ade,pastu pandai lak masak, pompuan lagi suke kot.hehe..lagi1,survival mase bujang, takkan tiap ari makan kedai mamak takpon masak magee je.hehe..

Dan ni post bukan nak berlagak leh masak ke ape..bende cmni xlayak pon nak berlagak..sebab memasak ni bende biase.. same macam orang yang sembahyang...kalo sorang tu kate die solat,itu xdikire orang tu berlagak, sebab bende tu mmg fardhu dan wajib dibuat oleh semua orang..ingat Solat tu Fardhu dan Wajib dilakukan oleh sume orang..

Dan agak pelik kalo seseorang tu tak reti masak, dalam mase yg same tak de sumber kewangan yg agak baik.. so fikir2kanla..

10 comments:

لين Si Pipi Merah said...

mabruk2 ...pandai masak ye.

FirdausRock said...

xdela pandai..still practice2lagi..

hana szied said...

kalau cmtu , pasni .. ko kawen.. ko jekla masak. bini ko leh laa lpak depan FB . haha!

Aren Alin said...

huiyoo pandai masak.. :)

Syan_Neesa said...

caya la..gud gud! =)

aidil razahli said...

firdaus rock masak sedap kotttt....chef sahur kat rumah noghoie 9 ni =)

::sUaRaQaLBii:: said...

wah.,...hebatnye..baguih laa pandai masak..hehehe....

Anonymous said...

impressive! berani cuba benda baru... jrg jumpa laki yg suka mencuba dlm bab masak memasak ni except yg mmg minat masak.. thumbs up!

♥ Pu3 Pink ♥ said...

pakej yang lengkap :) suka lelaki pndai masak..bile kongsi minat yang same dgn wife nanti bole tukar2 resipi !

FirdausRock said...

tu pon kalau wife minat masak.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...